TextilPont blog

Függönyanyagok kiválasztása

2018.03.18 00:32

Függöny kisokos

Függönyvásárlás előtt áll, de nem tudja, melyik terméknév mit takar pontosan?

Idegenül hangoznak az organza, voile, taft kifejezések? Olvassa el anyagismereti útmutatónkat, és máris képbe kerül a függönyanyagokat illetően!

 

Fényáteresztő függönyök:

Kezdjük a fényáteresztő függönyökkel! Ezek a függönyök nevükből adódóan áteresztik a fényt, ezért elsősorban arra alkalmasak, hogy a kíváncsi tekinteteket kizárják, illetve természetesen az ablakot és egyben a helyiséget is dekorálják.

Fényáteresztő függöny

Organza:
Az organza vékony szövet, mely eredetileg selyemből készült. Manapság szintetikus rost szálakból, például poliészterből, vagy nejlonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Kissé merev anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós és formatartó. Kezelése elővigyázatosságot igényel, kézzel vagy kímélő programmal mosható, maximum 30 °C-on.

Jamaica organza függöny

Voile vagy fátyolszövet:
A voile egy olyan könnyű szövet, mely 100% pamutból, pamutkeverékből vagy poliészterből is készülhet. A kifejezés Franciaországból származik, és fátyolt jelent. Anyaga és megjelenése természetességet tükröz, lágyan omló textília. Kevésbé fényáteresztő, mint az organza: annál sűrűbb szövésű és matt fényű. Könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődik, azonban vasalást igényel.

Voile fényáteresztő függöny

Félorganza:
Az egyik legújabb függönytípus, mely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyaggal ellentétben enyhe fénye van.

Jaffa félorganza függöny

Sablé:
A sablé egy olyan fényáteresztő anyag, mely sűrűbb szövésű, mint a voile, a fényt így kevésbé engedi át. A voile-nál nehezebben gyűrődik. Rendkívül könnyen kezelhető, nehezen gyűrődik. Mosása 30 °C-on ajánlatott, közepes hőfokon vasalható.

Szablé függöny

Jacquard:
A jacquard elnevezés a Joseph Marie Jacquard által feltalált szövőgépre utal, mely automatizálta a nagy mintaelemű szövési technikát. A jacquard minta jellemzője a nagy méret és a bonyolultság. Felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége és hangulatvilága, ugyanakkor ma már modern változatait is megtaláljuk. Könnyen kezelhető, vasalást nem igényel.

Jacquard (csipke) függöny


Sötétítő függönyök:

A fényáteresztőkhöz gyakran párosítunk sötétítő anyagokat is, így érdemes ezekről is tájékozódnunk. A sötétítőket használhatjuk csak dekorálásra is, legtöbbször azonban fontos a sötétítő tulajdonság, azaz a fény kizárása is.

Taft:
A taft a selyem típusú szövetek gyűjtőneve. Sűrű és fényes vászonkötésű anyagot takar, melyet hernyóselyemből, viszkóz- vagy poliészter fonalból készítenek. A selyem taftoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: a puhább taftokat bélésnek használják, míg a fonal-festetteket függönyökhöz, ugyanis azok sokkal feszesebbek, jobb a tartásuk.

Taft dekoranyag

Szatén:
Könnyű, sima, fényes felületű, de fakó hátoldallal rendelkező, sűrű szövésű anyag. Különleges szövési technikával, selyemből, nylonból és poliészterből készül. Ha gyapjúszálas fonalból készül, akkor félszaténnak nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, a tafttal egyetemben közkedvelt lakástextília. Kímélő kezelést igényel.

Thomas Fullspeed szatén sötétítő függöny

Black out:
A black out egy sűrű szövésű textília, mely speciális eljárással készül. Szinte teljesen fényzáró és a sugárzással terjedő hőt is eredményesen megfogja. Nagyszerűségének titka elkészítésében rejlik: két szál között egy fekete szál is rejtőzik. E szál a drágább anyagoknál szénszál, az olcsóbbaknál normál textilszál lehet. A black out anyagok a gyártási technológiának köszönhetően akár 100%-os fényzárási tulajdonsággal rendelkeznek.


Blackout sötétítő függöny

Amennyiben már tudja, melyik anyag lenne a legmegfelelőbb az Ön számára, válassza ki kedvenc színét és mintázatát a TextilPont webáruház Fényáteresztő függöny és Sötétítő függöny kategória oldalán!Webáruház készítés