Okosságok a függönyözésben

Méretvételi útmutató

A függöny szélességének számítása

 • Mindig a karnis, illetve függönysín szélességét vegyük alapul (A), ne az ablak szélességét.
 • Ha új karnisrudat szerelünk fel, az legyen legalább 15-30 cm-rel szélesebb mindkét irányba, mint az ablak - így elhúzáskor a függöny nem takarja az ablakot. Legalább 12 cm-rel magasabbra legyen felszerelve, mint az ablak felső széle.
 • Rúdkarnis esetén a rúd végét díszítő elemeket ne számoljuk a szélességbe.
 • Vitrázs függöny esetén a szélességet az ablak belső peremeitől mérjük (E).

A függöny magasságának kiszámítása

 • A függöny magasságát mérhetjük a párkányig (B) (ha van), az ablak alsó pereménél lentebb (C), vagy a padlóig (D).
 • A mérést legalább három helyen (bal oldalt, középen és jobb oldalt) végezzük el, mert előfordulhat, hogy a párkány, a karnis vagy a padló nem teljesen párhuzamos egymással. Magasságnak a három közül a legkisebbet válasszuk.
 • A mérést fentről kezdjük a leendő csipeszek vagy függönykarikák aljától.
 • Ha a párkányig vagy a padlóig szeretnénk, hogy érjen, akkor mérjük meg a magasságot a párkányig vagy a padlóig, majd vonjunk le a mért értékből 1-2 cm-t, hogy ne érjen le a függöny (így nem súrlódik, illetve koszolódik).
 • Ha nincs párkányunk, vagy a karnisrúd a párkánytól bentebb esik, akkor mérjük meg a magasságot az ablak vagy párkány alsó széléig, majd adjunk hozzá 15-20 cm-t. Ha az ablak alatt radiátor is van, akkor vegyük figyelembe azt is, hogy a radiátor és a függöny között
  érdemes 10 cm-t kihagyni a biztonság kedvéért.

  Függöny méretvétel

A függönyanyag mennyiség számítása

A függönyanyag mennyisége a ráncolás sűrűségének függvénye. Általánosságben elmondható, hogy a minta nélküli fényáteresztő anyagokhoz kétszeres ráncolás megfelelő (azaz a fentiek szerint mért szélességet megszorozzuk kettővel). Vékonyabb, nagyon áttetsző, légies anyagoknál (pl. organza) ez a mennyiség háromszoros is lehet. Nagy mintás, vagy jacquard függönyanyagoknál elegendő a másfélszeres ráncolás is. Ugyanígy a sötétítő és dekoranyagoknál is ez a ráncolás alkalmazható.  Természetesen a ráncolás sűrűsége (mennyire hullámos a függöny) ízlés dolga, ennek megfelelően válasszuk meg a ráncolást és számoljuk ki az anyagmennyiséget.


 
Függöny kezelési útmutató

Az Ön függönye minőségének hosszú ideig való megtartása érdekében fontos a rendszeres és megfelelő ápolás.

Néhány ötlet, mellyel meghosszabbíthatja függönyei élettartamát:

Mosás előtt:
 • Élettartamuk nagyban függ attól, hogy milyen anyagból készültek és milyen gyakran mossuk őket.
 • Amennyiben lehetséges, távolítson el minden fémtűt, -karikát és -görgőt.
 • Plasztikgörgő vagy más műanyagból készült akasztó mosózsákba bekötve mosható.
 • Jól rázzuk ki mielőtt mosni kezdenénk.
 • Ne mossa függönyét más textíliákkal együtt, hanem mindig önállóan.
 • Használjunk klórmentes univerzális mosószert, a finommosószer a függönynél gyakran nem a kivánt hatást eredményezi.
Mosáskor:
 • Az anyagot először öblítsük le hideg vízzel, majd megfelelő hőmérsékletű mosószeres vízben csavarás, dörzsölés nélkül nyomkodjuk, majd bő vízben öblítsük, amíg az öblítővíz tiszta marad.
 • Ha mosógéppel mosunk, válasszuk a kímélő programot centrifugálás nélkül, az utolsó öblítés után a vizet csak szivattyúztassuk ki és az anyagot vizesen vegyük ki. A vízhőmérséklet függöny anyagától függően 30-45 C lehet.
 • Annak érdekében, hogy a szintetikus függöny ne gyűrődjön, soha nem szabad forró vízben mosni.
 • A függönyt dobos szárítóban nem szabad szárítani.
 • Függönyeinket ajánlatos legalább 4 havonta frissíteni. Az öblítést követően felfüggesztve gyorsan megszárad és bizonyos esetekben nem gyűrődik össze.
Mosás után:
 • A vizes függönyt rövid időre szárítókötélre tehetjük
 • Amíg nedves, visszaakaszthatjuk az ablakra, így a száradáskor kisimul
 • Nedvesen semmi esetre se fektessük le, mert ezek a gyűrődések csak vasalással tüntethetők el.
 • Előfordulhat, hogy a makacs gyűrődéseket vasalni kell, ekkor a vasaló hőfoka semmiképp sem legyen 150 C-nál magasabb, ami a szintetikus anyagoknál még megengedett.
 • A szárítást mindig szobahőfokon végezzük, a terméket sugárzó hőtől tartsuk távol. A színes kelméket napon nem ajánlott szárítanunk, ugyanis az érzékenyebb színezékek a fény hatására felbomlanak, így színváltozás következhet be.

   

Mosási, kezelési jelek:

Az ajánlott kezelési mód betartása kellő biztosítéka annak, hogy a textília hosszú ideig megőrizze eredeti, vonzó küllemét. A kezelési jelképsorok - melyek nemzetközileg egységesek - segítségével egyszerű és érthető tájékoztatást kaphatunk. A textíliákon vagy a vásárláskor mellékelt címkén található jelekről a következő cikkben tájékozódhat.

A kezelési utasítások értelmezése


Mosás előtt mindig tanulmányozzuk át a bevarrt, vagy a termékhez mellékelt címkén található piktogrammokat! A következőkben a kezelési utasítások jelképeit értelmezzük sorban, hogy szakszerűen kezelhessük a függönyünket.

Kezelési utasítások 1

Kezelési utasítások 2


Kezelési utasítások 3

Függönyök és textilkiegészítők

Függönyözési kiegészítők A függönyök, melyek funkcionálisan belső árnyékolók, meghatározzák a helyiségek atmoszféráját, részben felületi nagyságuk, részben esztétikai, optikai hatásuk miatt. Rosszul megválasztott fazonnal, anyagokkal és színekkel a legjobban bútorozott tér is elrontható, míg az esetleg jelentéktelen berendezés is élővé válik a jól átgondolt textilezés segítségével.
A belső árnyékolóknak tökéletesen illeszkedniük kell a helyiség stílusához, szín- és formarendszeréhez, de vizsgálni kell azt is, hogy az épület külső megjelenését hogyan befolyásolják. Belső atmoszférateremtő hatásuk vitathatatlan. Rosszul megválasztott formákkal, anyagokkal és színekkel a legszebb szobabelsők is tönkretehetők, míg jelentéktelen berendezést is átvarázsolhatunk pusztán a textilek jó kiválasztásával. A helyesen összeválogatott, egymást jól kiegészítő, illetve azonos anyagcsaládból készült kárpit, függöny és párna egységet teremt.
A függönyöknek esztétikai szerepükön túl funkcionálisan is meg kell felelniük: szabályozzák a fény beáramlását, vagy teljesen elzárják azt, hő- és hangszigetelő funkciójuk is van, meggátolják, hogy betekintsenek otthonunkba. A betekintés kultúráktól függően változik, vannak országok, ahol nyitottak a szobák, és természetes, hogy az utcáról látható a család hétköznapi élete. Minden esetben illik viszont függönyözni a hálószobákat.
 A többféle funkciónak és elvárásnak megfelelően a függönyök és rögzítő-szerkezetük alapanyaga, megjelenése, gyártási technológiája nagyon változatos.
Alapanyaguk szerint lehetnek természetes szálúak, mesterséges alapúak, üvegszálasak vagy kevert szálúak. Gyártási technológiájukat tekintve készülhetnek csomózással, fonatolással, szövéssel vagy kötés-hurkolással.
Ha árnyékoló-szerkezetként csoportosítjuk, akkor vannak fényáteresztő, könnyű függönyök és ezek mellé rendelt sötétítő, illetve dekorációs függönyök. Bármely anyagból és bármely funkcióra varrhatunk többféle formát. Lehetnek roló-, tábla-, vitrázs- vagy sztórfüggönyök, sokféle oldalszárny- és függönyfej-kialakítással.
Figyelembe kell vennünk, hogy a napsugarak roncsolják a függönyök alapanyagát, különösen a természetes szálból készültekét, míg az üvegszálasakra egyáltalán nincs hatással az ibolyántúli sugárzás.
Lényeges, hogy egyszerűen kezelhető, könnyen mozgatható szerkezeteket válasszunk. A függönytartók legelterjedtebb fajtája a sín. Ez egy-két, illetve három egymás mellé helyezett egységből álló, mennyezetre szerelt rendszer. A síneken futó kis kocsikba akasztjuk be a textilre erősített kampókat. A sínek egymástól való távolsága attól függ, hogy mekkora anyagmennyiséget gyűjtünk össze, mert az egymás előtti rétegek mozgásukban nem akadályozhatják egymást.
A rokokó mintás felhőfüggöny nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis különleges. A rúdkarnisok forma- és anyagválasztéka sokkal szélesebb. Ezt a típust a nyílászárók fölé, a falra kell elhelyezni, ügyelve a nyithatóságra. Nagy távolságoknál kevés a két tartóelem, mert a rudak behajlanak, ezért középső részüket is rögzíteni kell. A lakótér fémkiegészítőivel megegyező anyagból készülhet, így lehet fa, réz, alumínium, króm, acél vagy kovácsoltvas. Véglezárásuk is lehetőséget ad a lakás díszítésére. Karikával, szalagos kapcsolással, illetve lyukasztott módon helyezzük rá a textilt. Könnyű anyagok felhelyezésére megfelelő lehet a feszített, vékony acélhuzal is.
A hagyományos rolók rugós felgöngyölítő-hengerre kerülnek. Ma már nemcsak vászonból, hanem bambuszból és nádból is készülhetnek.
Mindegyik szerkezetet mozgathatják zsinóros vagy gyöngyzsinóros húzórendszerrel, mely meglepően olcsó és meglepően könnyen használható. Megkíméli a szerkezetet és az anyagot is a cibálástól.
Tetőtéri ablakoknál is lehetőség van a rúdkarnis és a különböző rolószerkezetek alkalmazására. A hagyományos függönyöket a ferde sík alatt is rúdon rögzítjük, a rolókat pedig kétoldalt sínbe fogva is mozgathatjuk, elkerülve a belógást és ezzel teljes sötétítést is biztosíthatunk.
A reluxák akár fémből, akár fából vagy műanyagból készülhetnek, lamelláit egy U profilú tartóidomon rögzítjük és egy alsó záróléccel látjuk el. A két függesztett pont között egy zsinórzaton mozgatható a teljes rendszer. Ehhez hasonló szerkezet működteti a harmonikázott árnyékolókat és a függönyrolókat is (római, bécsi, füzéres roló).
A függönyöknek szinte megszámlálhatatlan fazonja és stílusa létezik. Szerencsére kezd kiszorulni a lakásokból a szalagfüggöny, bár az utóbbi pár évben már egész keskeny és színes, sőt mintás lamellákból is lehetett válogatni. A táblafüggönyök, más néven vitrázsok továbbra is népszerűek maradtak. Különösen konyhákban terjedtek el. Lehetnek egy rúdon elhelyezett ejtett redőzésűek, vagy két rúdra feszítettek is. Az ablak belső keretére erősített vitrázsrúd tartja, és leginkább a betekintést akadályozza. Sötétítésre nem alkalmas, de más típusokkal kombinálható. A különleges formájú, igen látványos függönyrolók vízszintes hólokba lapolva mozgathatóak. Dekorációs célra és sötétítésre is alkalmasak anyagválasztástól függően. Készülnek nád-, bambusz- és papírszövetből is a hagyományos textileken kívül. Sokféle stílusú belső térhez alkalmazhatók.
A fényáteresztő (sztór) függönyök nagy felületeket takarnak, ezért az anyagminőség, szín és mintázat erőteljes hatással bír. Sok anyagra van szükség az elkészítéséhez. Általában 2-3-szoros mennyiség biztosítja az összehúzás utáni szép látványt. A rövid függöny soha Csíkok és minták együttes használatával kihangsúlyozták a drapéria különleges fazonjátnem elegáns, bár kétségkívül lehet olyan szituáció, amikor az anyag nem lóghat le a parapet alá. Ilyenkor inkább a rolókat használjuk.
Az összehúzó-zsinór mintája befolyásolja az anyag esését. Lehet egyszerű ráncolású, lapos hálózású, darázsolt, plisszírozott, csoportosan sűrített is. Ezt a felül kialakult mintázatot és a szép esést fokozza a függöny aljában ma már legtöbbször gyárilag elhelyezett ólomzsinór. Ennek hiányában a függönyszélek aljára kis zsebeket varrnak, ahová ólomsúly kerül, így az szépen befordul és függőlegesen áll.
A sötétítőfüggönyök széthúzott állapotban ugyanazt a látványt nyújtják, mint az oldalszárnyak vagy más néven dekorfüggönyök. Egyszerű függőleges helyzetben, vagy oldalra kikötve is használhatjuk őket. Ha a belmagasság és nyílászárók nyitási módja lehetővé teszi, használhatunk díszítőelemként karnisdrapériát. Formája a berendezés stílusához illeszkedve lehet húzott és íves, esetleg feszített, szimmetrikus és aszimmetrikus, de vízszintesen redőzött is.
Díszítésükhöz bátran használhatunk szegőzést, bornis, bojtos díszítést és zsinórbevarrást.
A lakáson belüli térhatárolásra használt függönyök a portier függönyök. Ezek főleg díszítő funkciót töltenek be és nemcsak textilből, hanem térplasztika-jellegű anyagból, gyöngyből, pálcikából, golyókból is készülhetnek.
Sokak számára megoldást nyújtanak a teljes sötétítéshez az úgynevezett blackout anyagok, amelyek szövésmódjuk miatt egyáltalán nem engednek át fényt. Ezek nem olcsó textilek. Ugyanerre a célra bélelt vagy kétrétegű függönyt is használhatunk. Ezzel a technikával más hatást is elérhetünk. Ha barack- vagy rózsaszínű a bélés, akkor a nem jó fekvésű, kevés napfényt kapó szobák is derűssé válhatnak a függönyön áthatoló fény hatására.
Takarók, párnák, terítők, lámpaernyők és falvédők nélkül nem lehet teljes a textilezés. Az erőteljes, nagy felülettel jelenlévő függönyök mellett méretben eltörpülnek a kiegészítők, mégis ezek együttes jelenléte teszi fel a koronát a dekorációra. Leggyakrabban ágytakarókkal és párnákkal egészítjük ki a textilezést.
Ha már a tervezésnél gondolunk rá, ajánlatos egy anyagcsaládot választani. Az azonos minőségű, egyszínű és többféle mintájú anyagok együttese harmonikus képet biztosít. Persze nagy odafigyeléssel különböző textilekből is összeválogatható minden, ami jól illik egymáshoz. Ágytakarót vásárolhatunk készen, de varrathatunk is. Ez belső fríz-béléssel készül, és bár puha, jó tartása van. A szegélyezése megegyezhet a függönyével és a párnáéval. Ha ügyesek vagyunk, saját kezűleg is elkészíthetjük ezeket. Sok hasznos jó tanácsot tartalmazó könyv kapható segítségként. Nagy örömet jelent a családnak és saját magunknak is, ha alkotó munkánk eredményeként szebbé válik környezetünk.
Meglévő berendezésünk megtartása mellett a függönyök és textil kiegészítők cseréje nyújtja a leggyorsabb hangulati átalakítást, bár kétségkívül ez sem olcsó. Ha építkezünk, új lakásba költözünk, akkor is legyünk előrelátók, és tartalékoljunk pénzt a textilezésre! Ne kövessük alapos megfontolás nélkül a legújabb divatirányzatokat! Sokkal fontosabb a belső tér, az adott berendezés stílusával együtt létrejövő összhang. Követhetjük viszont a technikai újításokat, anyagtípus változásokat, mert ezzel megkönnyítjük az árnyékolók mindennapi kezelését használat közben és a mosását-tisztítását is.
 

Jó tanácsok az arányosabb, tetszetősebb ablaköltöztetéshez:

 • Szobabelső, árnyékolás Azok fölé az ablakok fölé, amelyek magasságukhoz képest keskenyek, az ablakméretnél szélesebb rudat vagy karnist tegyünk.
 • Az alacsony vagy magasságukhoz képest túl széles ablakok nyúlánkabbnak tűnnek, ha a függönyt jóval föléjük akasztjuk, és a karnis és az ablak közötti részre karnisdrapériát teszünk.
 • A fölül összeérő, két oldalra kikötött függöny az ablakokat kisebbnek láttatja.
 • Ha az ablakok befelé nyílnak, a karnist vagy függönyrudat jóval a záradék fölé kell helyeznünk, hogy ne akadályozza a nyitást. Esetleg megoldás lehet az ablakkal együtt nyitható vitrázsfüggöny.
 • Az ülőkés ablakfülkéknél a roló a legjobb megoldás: a fülke két oldalára kerüljön drapéria.
 • A kétoldalt dúsan leomló drapériák lágy hangulatot teremtenek.
 • Ahol szép a kilátás és nem lehet belátni, hagyjuk szabadon az ablakot és a külső látványt.
 • Sivár kilátás esetén legyen hangsúlyosabb, pompásabb a függönyözés.
 • A szorosan egymás mellett lévő ablakokat, ha különböző méretűek is, kezeljük egynek, egységesnek.
 • Színes, vagy különleges formájú értékes üvegablakokat ne takarjunk el.

Az ablak ruhája a függöny


Klasszikus, konzervatív függönyözési megoldás

Belépve egy szobába, tekintetünket először világos felületek vonzzák, első pillantásunk az ablakra és annak ruhájára, a függönyre esik. Az utóbbi meghatározza az adott tér hangulatát, nem közömbös hát, mit is "visel" az ablakunk. Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a függönyök gyakorlati haszna is. Függönyválasztás esetén, alaposan végig kell gondolnunk, mire is keresünk megoldást. Sötétíteni szándékozunk, vagy a fény szűrésére keresünk-e megoldást? A lakást kívánjuk díszíteni, vagy a hideg elleni védekezést keressük? A külvilág kizárása a cél, vagy netalán a kert látványát szeretnénk beengedni otthonunkba? Esetleg annak "bekeretezését" kívánjuk elérni? Egy jól eltalált textíliával, korrigálni lehet egy esetleg rossz adottságokkal bíró szoba előnytelen tulajdonságain

Fontos szabály, hogy szemügyre vegyük az ablakot és a szoba építészeti adottságait, ahová a függöny kerül. Régi típusú, nagy belmagasságú, vagy éppen alacsony, netalán lakótelepi lakás? Merre nyílik az ablak, található-e fűtőtest alatta? Ez utóbbi esetben szükséges, hogy a felszálló meleg szabadon áramolhasson, ezért ezt a részt ne takarja függöny! Itt jó megoldás és célszerű az ablakpárkányt meghaladó, mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé, annak magasságáig vezetett függönyt, vagy textilrolót használni.
Azt a függönyt, amire szemünk rácsillant vásárlás előtt, vizsgáljuk meg alaposabban természetes fénynél is. Előfordulhat, hogy így már nem is tűnik olyan szépnek, mint amilyennek az első pillanatban látszott. Amennyiben vizsgálódásunk után is a kiszemelt áru mellett döntünk, ne felejtsük el átgondolni, hogy könnyű vagy nehéz kelmét szándékozunk-e vásárolni. Tudnunk kel, hogy nem elég a "szerelem első látásra"; mivel a textilek alapvetően meghatározzák lakásunk hangulatát, ezért érdemes alaposan mérlegelni döntés előtt. A könnyű, vékony, légies hatású anyagok a fény szűrésére alkalmasak. Ilyen például a muszlin, a selyem, a csipke, a pamut, amelyek egyúttal levegőssé is teszik a helyiséget. A nehéz, erős, sűrű szövésű anyagokkal sötétíteni tudjuk a helyiséget. Ezek közé sorolható a gyapjú, a selyemdamaszt, a plüss és a bársony, amely ünnepélyes hatással is bír. A nehéz függönyök mozgatását jobb függönyhúzóval megoldani, mint kézzel ráncigálni azokat.

  Vásárlás  

Választásunk ne legyen véletlenszerű! Vásárláskor többnyire már berendezett térhez keressük a megfelelő anyagot, ajánlatos hát figyelembe venni a fal, a tapéta, ill. a már meglevő textilek (bútorszövet, szőnyeg, tapéta, falikárpit) színvilágát (1). Ne felejtsük el a ház, ill. a bútorok stílusához, az említett ablak és helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. Az anyag színéről se csak rábökés szerűen döntsünk! A színek hatással vannak egymásra, így nem túl szerencsés, ha a fotel mondjuk világoszöld, a függönyünk pedig sötétlila. A legtöbb üzletben a vásárlást mintakönyvek segítik. Nehéz egy kézhez kapott kisméretű textildarab alapján megítélni, hogyan hat majd ugyanaz az anyag nagyobb felületen. Rossz döntés esetén az adott színt hatásában tompíthatjuk vagy erősíthetjük egy másfajta, színben harmonizáló drapériával. Ha túl hidegnek tűnik az egységesen fehér függöny, egy jól eltalált színű függönyelkötővel feldobhatjuk. Ha későn jövünk rá, hogy túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát.

A függöny és a szoba
 

Kisméretű ablakra ne tegyünk nagymintás függönyt, illetve nagyméretű ablakra nem illik az aprómintás anyag. A minták nem érvényesülnek jól szoros beráncolásnál, így minél kacifántosabb a minta, annál egyszerűbb legyen az anyag felfüggesztése.
A pontos méretvételen ne spóroljunk, mert varrásnál kellemetlen meglepetés érhet. Egy túl rövidre sikerült függöny csúnya "kinőtt" hatást kelthet.
Nagyon szép, ha a függöny valamihez igazodik a szobában. Egy rövid függöny például az ablakpárkányhoz, a közepes méretű egy szépen megmunkált tárgyhoz.
Ha a választás földig érő függönyre esik, ne sajnáljuk hosszabbra hagyni, mert nem baj, ha a padlóra szinte ráomlik (2).
A redőfajtát és a behúzózsinórt mindenképpen válasszuk ki anyagvásárlás előtt, a szükséges anyagmennyiség kiszámításához. A hagyományos redőzéshez legalább kétszeres mennyiségű anyaggal kell számolni, tehát az ablak szélességének kétszeresét kell beszereznünk.
Ha odaillőnek tűnik is, akkor se használjunk kis térben nagymintás függönyt, mivel az tovább csökkenti a szűkösség érzetét. Csínján kell bánnunk a színes fényáteresztőkkel is, mert alaposan megváltoztathatják a szoba színeit. A kis belmagasságú teret jótékonyan növelik a mennyezetről földig érő függönyök.
Az olyan ablak fölé, amely magasságához viszonyítva elég keskeny, rakjunk az ablak méreténél szélesebb függönyrudat vagy karnist, és engedjük szabadon leomlani kétoldalt a függönyt. Akkor, ha az ablak túl alacsony vagy magasságához képest túl széles, nyúlánkabbnak fog látszani, ha a függönyt jóval föléje akasztjuk. Kisebbnek láttatja az ablakot a felül összeérő, két oldalra kikötött függöny.
A függönyelkötők nem csak praktikusak, díszítő funkciójuk is lényeges. A különböző rojtok, bojtok és egyéb díszítések még a legegyszerűbb függönyt is izgalmassá, dekoratívvá teszik, a saját készítésű elkötők pedig egyedivé varázsolják azt.

Függönytartók

Bézs dekor klasszikus stílusban.Amikor függönytartót választunk, figyelembe kell venni az
ablak adottságait és azt, hogy milyen súlyú anyagot fog tartani. Fölszerelési módja kétféle lehet: látható vagy rejtett. Az utóbbinál már a kőműves munkák során gondoskodni kell a helyéről, mivel külön hornyot kell kiképezni a mennyezeten. A "rejtekhely" lehet a mennyezetről lelógó, ún. köpenysáv vagy díszstukkó is (3). Az összhatást is lényegesen befolyásolja a függönytartó. Fontos, hogy anyaga, színe és formája szintén illeszkedjen az ablak, a berendezés és a kelme stílusához. A falhoz, ablakkerethez vagy a mennyezethez konzollal rögzíthetjük a rúdkarnist. A végzáró a függönykarikák leesését hivatott megakadályozni. Egyaránt készülhet fából, vasból vagy rézből. Ha az ablak túl közel van a mennyezethez, érdemes a plafonra rögzíteni a függönysínt (a 4. ábrasor erre kínál megoldásokat). Ha nincs elég hely az ablak és a plafon között rúdkarnis számára, használhatunk fedett sínkarnist.
A felfüggesztésnél használt csiptető a dekoráció része is. Az íves ablakokra egyedileg hajlított függönysínek szerelhetők (5). Elsősorban a konyhában az ablakszárnyra kifeszített függönyöket ún. vitrázsrúdra szerelik. A ferde tetősíkban fekvő ablakok speciális rögzítést igényelnek (6). Takarásukra megoldást jelenthet az alsó és felső vitrázsrúd közé feszíthető függöny, vagy az ablak két oldalán vezetősínben csúszó roló, illetve redőny. A teljes ablakfelületet takarhatja szalagfüggöny (7), a függőlegesen állítható lamellasora tetszés szerinti szögbe állíthatók kézi vezérléssel, illetve motorosan. Így szabályozhatók a helyiségben a fényviszonyok, valamint a ki- és belátás.

Fortélyok

 

Elegáns színharmónia

Néhány fogás, apró fortély, amelyek vidámabb hangulatot kelthetnek, esetleg még szebbé varázsolhatják az adott teret. Egy áttetsző, napsárga függöny előnye, hogy az átszűrődő fény borús időben is világosabbá, derűsebbé teszi a szobát (8).
Kedves ötlet a finom csipkeszegélyre emlékeztető, lyukmintával díszített karnis, amely fehérre festve, apró mintás, világos függönnyel tisztaságot, fiatalos hangulatot lop a helyiségbe.
Egy nagymintás anyag, egy erőteljes színű "szoknyadísszel" optikailag szélesíteni látszik az ablakot.
Ha egy kelme függőleges csíkozású, magasabbnak fog tűnni az ablak, vízszintes tagozással viszont jól ellensúlyozhatjuk a nyomasztóan magas teret.
Ha fényvisszaverő rolettát választunk, kerüljük lemosását, mert lepereg róla a speciális fényvisszaverő anyag. Elég, ha csak finoman letörölgetjük.
Rafinált megoldás az azonos színvilágú, kockás és csíkos anyagok kombinációja, amellyel csökkenthetjük a túlméretezett ablak uralkodó hatását (9).
A csak kockás anyag üde és rusztikus hangulatot nyújt. Elsősorban régies enteriőrökbe ajánlható textilfajta.
Nagyméretű ablakunk előtt a rolót a magasság egyharmadáig lehúzva, ellensúlyozhatjuk a nagy belmagasságot.
Mivel függönyeink gyorsan porosodnak, 3-4 havonta mossuk ki. A gépben mosott függönyt legföljebb 30 perces programon, 30 C° hőfokon futtassuk. Lehetőség szerint helyezzük a textíliát speciális mosózsákba, hogy az anyag ne sérüljön meg. Rövid ideig centrifugáljuk, hogy ne csöpögjön belőle a víz. Felfüggesztve gyorsan megszárad, ráadásul nem gyűrődik össze. Kézi mosásnál először öblítsük le az anyagot hideg vízzel, majd az anyagfajtának megfelelő hőmérsékletű, mosószeres vízben, gyengéden nyomkodva, csavarás nélkül tisztítsuk ki. Kellő öblítés és csöpögtetés után visszaszerelhetjük a karnisra.


Milyen a jó függöny?

 Tippek, trükkök, praktikák

A zöld frissítő harmóniájaA lakástextilek meleggé, barátságossá, hangulatossá varázsolják otthonunkat, ezért hát nagyon fontos megtervezni a szín- és mintavilágot, hogy harmóniát és nyugalmat árasszanak magukból. A jól megválasztott függöny a lakás legmeghatározóbb része, de ha rosszul döntünk, sajnos bizony sok mindent tönkre is tehet. Rossz hangulatot áraszthat, és kedvetlenné tehet. Összenyomhatja a tereket, felboríthatja a stílust. A jó függöny feladata, hogy kívülről a belátást megakadályozza, esetleg hogy a lakásban tartsa a meleget. Tompítsa a fényt, és nem utolsósorban díszítse az ablakot, illetve az adott helyiséget. Tehát mielőtt határozunk, sok mindent mérlegre kell tennünk. A hangulatos összhatás érdekében fontos a redők bősége, a szövet mintája, színe, felfüggesztésének és elhúzásának módja. Ráadásul befüggönyözni egy lakást nem olcsó mulatság, és ha már döntöttünk, nem pár hónapra választunk, hiszen nem mindennap cserélünk függönyöket.Az átlátszó

 
Mire figyeljünk a vásárlásnál?
100-150%-os redőzéssel kell számolnunk, ezért az ablak szélességének két-két és félszeresét kell megvásárolnunk.
Az átlátszó függönyöknek alkalmazkodniuk kell a többi textíliához, a sötétítőfüggönyökhöz, a tapétához, illetve a fal festett színéhez, a szőnyeghez és a bútorszövethez. Ismerünk különféle textúrás, hímzett, nyomott mintás, szövött és bordűrös fényáteresztő függönyöket. A legjobb anyagok a csipke vagy a batiszt. E függönyök formatartók, könnyen moshatók, és legtöbbjük vasalást sem igényel.

A sötétítő

Mire figyeljünk a vásárlásnál?
Kiválasztásuknál mindig az anyag hosszirányában kell mérni a függöny magassági méretét. A sötétítőfüggönyöknél minimálisan 50-100%-os redőzéssel kell számolni.

A fényáteresztő függönyöket egészítik ki a sötétítőfüggönyök és a drapériák. Amikor ezeket kiválasztjuk, sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, mint az áttetsző függönyök esetében. Ajánlatos a festés vagy tapéta és a már meglévő lakástextilek színvilágához, a bútor stílusához, a helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. Ezek anyaga általában szatén, velúr, plüss, selyembrokát és más, hasonlóan jó esésű anyagok. Ezek ráadásul jó hőszigetelők is!

A fehér szín üde tisztaságaA hatáskeltés fortélyai
• Nagyon fontos szempont, hogy antik vagy stílbútorhoz ne válasszunk modern mintájú, struktúrájú függönyt. Éppúgy rombolja az összhatást, ha modern berendezésű térben alkalmazunk túldíszített brokát- vagy bársonyfüggönyöket.
• Az alacsony szobát a mennyezetre erősített függönysín magasítja.
• Szép és célszerű megoldás, ha a függönysínt úgynevezett karnisdrapériával takarjuk. E drapériának számtalan megoldása lehet. Készülhet a sötétítőfüggöny anyagából különféle szabással, berakással vagy húzással. Ez beszeghető sima szaténszalaggal, de rakhatunk a szélére rojtot vagy paszományt.
• Ha későn jövünk rá, hogy túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát


Kicsi-nagy? Sötét-világos?

A nagy minták kis felületen, kicsi szobában zavaróak lehetnek. Ide elsősorban semleges vagy apró mintás függönyök kerüljenek. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, kellemesebb a világos, meleg árnyalatú textília, de fontos odafigyelni arra, hogy a színek ne legyenek erősek, mert kisebbnek mutatják a teret. A színes függönyök megváltoztatják a külső fény színét.Variációk

Lehetségesek vegyes megoldások is: az ablakot keretezheti drapéria, de készülhet a függöny közvetlenül az ablakszárnyra is, ezt nevezik vitrázsfüggönynek. De vannak különböző rolós variációk is. A hagyományos függönyözés helyett felszerelhetünk különféle anyagból (bambusz) készült redőnyöket vagy szalagfüggönyöket, ha a modernebb megoldásokat kedveljük. A szalagfüggöny bármilyen ablakra felszerelhető. Semleges hatása miatt más-más funkciójú és stílusú helyiségekben egyaránt alkalmazható.

Különleges megoldások
• A ma divatos tetőtéri beépítéseknél nagy gondot jelent a különleges formájú ablakok függönyözése, dekorálása. Ebben az esetben hatásos, ha az ablak környékét is függönyözzük.
• A rossz arányú ablakok formája, mérete korrigálható a függöny nagyságával, szabásával. Ha széles az ablak, ne díszítsük túl gazdagon, mert túlzsúfoltnak tűnik. A napos helyiséget szűkítsük hideg színekkel, míg az északi fekvésű helyiséget meleg színekkel tegyük kellemesebbé.
• Kicsi helyiségek ablakát világos, apró mintás anyaggal borítsuk. Ha a kilátás szép, az ablakdekoráció legyen visszafogott, ha kevésbé barátságos a látvány, a függöny a szobára összpontosítsa a figyelmet.
 
Öltözteti a lakást a függöny

Tisztítás


A pamutanyagú függönyök tartóssága rövidebb, mint a szintetikus, főleg a poliészter szálúaké. A felfüggesztésnél fontos, hogy a csipeszek, karikák ne roncsolják a szálakat. Ha géppel mossuk a függönyt, más kelmékkel ne rakjuk össze, mert megtörik, szöszösödik az anyag. A mosást hideg vízzel kezdjük. A hőmérséklet csak 40 °C-os legyen, mert a magasabb hőfok tartós törést okoz. Szintetikus öblítőszert használjunk, a pamuthoz öntsünk keményítőt. A pamutfüggönyöket szárítani és esetenként vasalni kell, a szintetikus függönyöket viszont azonnal a helyükre függeszthetjük.

 
Webáruház készítés