TextilPont blog

Hőszigetelő függöny

2021.12.15 22:14
czila
Hőszigetelő függöny

A hőszigetelő függöny kíméli a pénztárcánkat

Egy hőszigetelő függöny egyszerű és gyors megoldást jelenthet, ha télen nem akarunk fázni, és a rezsit is csökkentenénk. Segítünk a választásban.

 

A hőszigetelő függöny előnyei

A hőszigetelő függöny két legnagyobb előnye mindenképpen az, hogy olcsóbb beszerezni és könnyebb felszerelni, mint a nyílászárókat kicserélni. Ráadásul szakembert sem kell hívni ehhez. A nehéz poliészterből készült thermo függönyök 15 000 forinttól kaphatóak már, ezeket egyszerűen a karnisra kell akasztani.

A műanyag, átlátszó szalagfüggönyök jobban tartják a hőt, emiatt drágábbak is, 30 000 forint felett van a négyzetméter áruk. Ezek a horganyzott acélból készült horoglécekhez vagy az opcionális horoglécekkel felszerelt alumínium tolószerkezethez rögzülnek. Ezek a hőszigetelő függönyök ugyan drágábbak és bonyolultabbak a felszerelésük, azonban még mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint egy ablak csere. Viszonyításképpen, egy műanyag ablak cseréje 40 000-135 000, míg a fáé 100 000-275 000 forint is lehet.

Hőszigetelő függöny

Ezek a függönyök tehát nagyobb csendet biztosítanak, jelentős hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, a beszerzésük egyszeri befektetés és még esztétikusak is.

A hőszigetelő függöny anyaga

Gyapjú, poliészter vagy műanyag is lehet akár a függöny anyaga attól függően, hogy milyen fajtát választunk és milyen célra. Mind olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami növeli a meleg hatást és komfort érzetet nyújt. A hőszigetelő függönyök 2 vastag rétegből készülnek, melyek vastagságuknak és szövettípusuknak köszönhetően jól zárják a hőt, illetve a hangot is.

 

Különleges függönytípusok

Többféle függönytípus létezik tehát. Otthoni használatra alapvetően a poliészter vagy gyapjú anyagból készült függöny a célszerű választás, mivel ezek illene bele dizájn szempontjából igazán a lakás környezetébe.

A műanyag szalagfüggönyök, melyekből létezik acél és műanyag felfüggesztésű, valamint elhúzható térelválasztó is, természetesen otthon is használhatóak, ha a lakás dizájnját kevésbé tartjuk fontosnak.

Ezeknek a felhasználásuk helyszíne mégis inkább speciálisabb: hűtő- és fagyasztókamráknál alkalmazott fagyálló szalagok, az elektronikai és gyógyszergyártás területén használatos antisztatikus PVC szalagok, a tisztaterek, illetve az élelmiszeripar követelményeinek (HACCP) is megfelelnek.

 

Gyakori tévhit

A hőstop és hangszigetelő függönyöket gyakran hajlamosak vagyunk külön csoportba sorolni, pedig ugyanazon elvek alapján működnek: vastag anyagukból adódóan szigetelnek. Fontos viszont megjegyezni, hogy hangszigetelés szempontjából számít az, ha speciális, harmonika alakú függönyt (mint amit színházakban is látni például) választunk, ugyanis ez alakjából adódóan 20-30%-kal több hangot nyel el a hagyományos társainál.

Hőszigetelő függöny alkalmazása

 

Merre induljunk el?

Elsőkörben meg kell határozni a célt. A hőszigetelés a lényeg, vagy a zaj csökkentése is ugyanannyira fontos? A dizájn lényegesebb a szigetelés mértékénél, vagy sem? Hova szeretnénk: bejárati ajtóra, erkélyajtóra, térelválasztónak, pincelejáróhoz, esetleg hálószobába?

Ha mindezzel megvagyunk, ne felejtsük el lemérni és kiszámolni, hogy mekkora függönyre van szükségünk (karnishossz + kétszeres ráncolás)! Emellett a karnis kiválasztása is kardinális kérdés: ha túl vékony, gyenge, akkor nem bírja el a sötétítő függönyt, ha pedig feleslegesen vastag, akkor csúnya, aránytalan.

Összességében tehát azt javasoljuk, hogy a kiválasztásnál kérjük ki szakember véleményét, hiszen így nagyban megkönnyítjük a saját dolgunkat.

Készüljön fel Ön is a hidegre!

Webáruház készítés